Creative Spaces and a team of specialist consultants were appointed in 2012 to undertake a review of previous masterplans and prepare designs for the proposed library and aquatic centre to complement the existing recreation centre on the site.

In locating the library, Aquatic Centre and Recreation Centre within the one building the planning challenge was to encourage exploration of the entire precinct by the various different users; the key driver was to get visitors to the heart of the precinct where they can comprehend all it has to offer. This drove the circulation planning to deliver visitors to the point where all circulation routes intersect and where all the offerings; Library, Recreation Centre, Aquatic Centre and outdoor spaces are visible at once.

Tōia  -  Ōtāhuhu’s  new  recreational  precinct  was  officially  opened on  Saturday,  8  August  2015  by  Mayor  Len  Brown  and  Māngere- Ōtāhuhu Local Board chairperson Lemauga Lydia Sosene.

The  facility  has  allowed  Ōtāhuhu  residents  to  come  together  to swim, play, read and relax. The space and facilities create a hub of activity and focal point for Ōtāhuhu that is vibrant, and conveys a sense of fun, recreation and learning.