Partnering with DCM, GHD Woodhead designed a successful concept which effectively transformed the existing building into a vibrant buzzing student centre. The building, located at 10 Pulteney Street, Adelaide, is a late 1970s structure. The University of Adelaide acquired the building in the late 1990s due to its geographical proximity to the University campus and its frontage to North Terrace. To date the building has been used as overspill space for a range of University functions. However, with increased pressure on campus space, the University has undertaken to refurbish and reposition the building to house the School of Professions.

The design concept proposed a new atrium at a ground level that would link the podium space to the tower and provide a common area for students and staff to mingle and circulate through the buildings. The façade to the north was revamped with a glass veil to allow greater light penetration into the spaces and demonstrated a number of environmentally sustainable design initiatives from solar collection, rainwater harvesting and natural ventilation.

A number of options were considered from full renewal, to new façade design, to reuse. The agreed design concept proposes a new atrium at a ground level that would link the podium space to the tower and provide a common area for students and staff to mingle and circulate through the buildings. A stair and level one bridge further enhance the foyer and the link between the existing buildings.

GHD Woodhead was also part of the consultation team commissioned to plan and consolidate the tower workspaces for the School of Professions. This interior refurbishment presented an opportunity for a ‘back to basics’ rethink of staff and student accommodation with a vision to progress these workplace solutions into future university projects. To assist with this process, GHD Woodhead became a consultant for the exploration of the academic workspace for the University of Adelaide. GHD Woodhead confirmed the preferred solutions required to proceed with detailed design within each school. The workplace concepts were discussed, workshopped, detailed and fully contracted as a part office prototype for full review. The conclusion of the project saw the workplace standards approved and fully documented to introduce consistency across the campus.