GHD Woodhead was engaged to design the Department of Education, Employment and Workplace Relations (DEEWR) interior fitout in a new building for 2500 of its national office staff. The interior design encompasses 40,000 sqm of office accommodation over 11 levels, and is designed to perform at a five star Green Star / 4.5 star ABGR level.

Through a series of detailed workshops with DEEWR senior executives and leaders, GHD Woodhead established guiding principles that underpinned all decision making throughout the project. The result is a design concept that creates an environment to engages human emotions and experiences in a living space.

A connection stair intersects all 11 floors designed to break down departmental barriers, and foster communication and interaction between staff. Community areas adjacent to the stairwell alternate in size, from large to small, between floorplates, creating variation and people flow.

The ground floor of the new building provides DEEWR with an opportunity to create a focal point for activity and interaction between staff, visitors and the wider community. As part of the base building provisions, the ground floor will incorporate essential elements such as a major entrance foyer, security post, shower and locker facilities, and a loading bay with waste facilities. The planning approval also provides for a café with an outdoor area to be located on Marcus Clarke Street to provide active street frontage for the new building.