The living in accommodation facility (LIA) at Simpson Barracks, directly addresses the Defence Force’s Green Building requirements and Environmental Sustainable Design performance standards.
GHD Woodhead was engaged to design the new buildings and refurbishment of existing buildings, to provide working, teaching and living in accommodation.
Housing and supporting the functions of the Defence Force School of Signals, the project includes 216 five level, self-contained student accommodation in two multi-purpose facilities and the refurbishment of existing accommodation.
Masterplan concepts were developed, maximising the utilisation of the existing spaces, considering the need for an integrated training and living environment.
GHD Woodhead’s design team have allowed for future stages of development by designing simple building forms that knit into the existing infrastructure, maximising the existing natural and human made site features.
The LIA buildings are located in an open area, addressing site ecology and micro climate, seeking to lessen the impact of the built environment and resulting in a healthier place to live, work and learn.